Utoljára frissítve:

AdGuard Home telepítése Raspberry Pi-re

Zsömbi raspberry

Szögezzük le az elején: reklámblokkolót használni nem szép dolog - és akkor még finoman fogalmaztam. Ellenben vannak olyan oldalak, melyeken zavaróan sok hirdetést jelenítenek meg és a felhasználói élményt bizony jelentősen rontják.

De az AdGuard Home nem csak a reklámok blokkolásában segít, sokkal több annál! Megfelelő szűrőlisták segítségével elkerülhetjük a különböző adathalász/csaló/megtévesztő oldalakat, coin miner site-okat (adott oldalt meglátogatva a böngészőn keresztül az eszközünk erőforrását kihasználva crypto valuta bányászat - persze a profit nem hozzánk érkezik), különböző nyomkövetőket és analitikai eszközöket semlegesíthetünk vele.

Pár lépésben egyszerűen telepíthető Raspberry Pi-re (vagy akár más operációs rendszerre).

 1. SSH-n keresztül jelentkezz be a Raspberry Pi-dre
 2. Töltsd le az AdGuard Home hivatalos oldaláról a legújabb verziójú kiadást az alábbi paranccsal (Raspberry Pi 3B+ esetén a 32bites ARMv7 ajánlott):
  wget https://static.adguard.com/adguardhome/release/AdGuardHome_linux_armv7.tar.gz
 3. Ezután tömörítsd ki a file-t:
  tar xvf AdGuardHome_linux_armv7.tar.gz
 4. Lépj be az AdGuard Home könyvtárba:
  cd AdGuardHome
 5. Majd telepítsd az AdGuard Home-ot az alábbi paranccsal:
  sudo ./AdGuardHome -s install

Ezzel gyakorlatilag kész is a telepítés. Ezután jön a finomhangolás: meg kell adnunk milyen IP címen és porton (itt célszerű az alapértelmezett 53-ast meghagyni) keresztül érhető el az AdGuard Home (fontos, hogy statikus IP címet delegálj a Raspberry Pi-nek!), majd meg kell adni egy tetszőleges felhasználónevet és jelszót - ezzel a párossal tudunk a későbbiekben bejelentkezni az AdGuard Home adminisztrációs felületére.

Ezután be kell állítanunk, hogy a hálózati forgalom az imént telepített AdGuard Home-on keresztül történjen. Erre két lehetőség van:

 1. minden kliens gépen kézzel beállítani a DNS szervert a Raspberry Pi statikus IP címére
 2. a routerben beállítani DNS szerverként a Raspberry Pi-t

Végezetül a be kell állítani a reklám, tracker, malware és egyéb szűrőlistákat, azaz miket blokkoljon az AdGuard Home. Elsőre ajánlom a gyárilag beépített AdGuard DNS filter és AdAway Default Blocklist listák használatát. Illetve biztonság szempontjából az alábbi listákat: NoCoin Filter List, Scam Blocklist, Spam404, The Big List of Hacked Malware Web Sites és Online Malicius URL Blocklist.

Hozzászólások