Legutóbbi bejegyzésemben már ismertettem, hogy melyik a legjobb macOS e-mail kliens - legalábbis szerény véleményem szerint. Maradva még a levelezés és macOS témaköröknél következzen egy másik fontos, sokakat érintő és sokak mindennapjait megkeserítő jelenség: a spamek.

A legtöbb e-mail szolgáltató - legyen szó akár fizetős, akár ingyenes verzióról - nyújt spam szűrési lehetőséget is, de ezek hatékonysága sok esetben megkérdőjelezhető. Nekem sokszor a GMail szűrője is képes érdekes dolgokat művelni: ami egyértelműen spam, azt mégis a beérkezett üzenetek közé helyezi, míg az olyan feladdók leveleit, akikkel akár már többször e-mailt is váltottam képes a levélszemét mappába helyezni. Tréningezés ide vagy oda, valahogy nem akar ez a funkció hatékony(abb)an működni a Google-nél. Bár szerintem több sebből is vérzik a Gmail és az ingyenességnek is megvan az ára, de erről majd egy másik bejegyzésben értekezem.

Szóval ha sok spamet kapunk és az e-mail szolgáltatónk gyakran fals jelzéseket ad, vagy rosszul kezeli a levélszemetet, akkor nincs más választásunk, mint egy hatékony spam szűrő szoftvert beüzemelni és használatba venni. Annak idején Windowson nálam remekül működött a Spamihilator, de ennek sajnos nincs macOS verziója. Sőt igazából túl sok spam szűrő szoftver nincs is mac-re, ami pedig hatékonyan is működik pláne, hogy alig található. De szerencsére nem reménytelen a helyzet, ugyanis a SpamSieve kitűnő megoldás hatékony spam szűrésre macOS-en. Jól együttműködik a MailMate-tel, de számos más klienssel is, mint például Apple Mail, Airmail, GyazMail, Mailsmith, Outlook, Postbox és PowerMail. Lehet sokaknak fájó pont lesz, de a Thunderbird újabb verzióival már nem kompatibilis.

A program használata rendkívül egyszerű: kedvenc e-mail appunkat elindítva automatikusan elindul a SpamSieve is. Bayes-féle rekurzív becslést használ, megtalálható benne pár előre beépített szabály is, valamint mi is taníthatjuk a szűrőt. Az elején érdemes is erre időt szánni és nem csak a spam-eket jelölgetni, hogy azok valóban spam-ek, hanem a jó e-maileket is ajánlott “not spam” jelölővel ellátni, mert így tudjuk a hatékonyságát maximalizálni a programnak. Egyébként a SpamSieve jelzi is mennyit kell még tanulnia, hogy a lehető leghatékonyabban tudjon működni.

Már jó pár hónapja használom ezt a spam szűrő megoldást és azt kell mondjam rendkívül hatékonyan teszi a dolgát: eddig mindösszesen öt esetben jelzett tévesen a közel ötezer beérkező levél közül. Ez bizony 99,9%-os hatékonyság. Ennek tükrében a $30 vételára - bár soknak tűnhet egy spam szűrőért - nem is olyan vészes.