Korábbi bejegyzésemben már olvashattál a legjobb macOS e-mail kliensről. Most pedig segítek eldönteni, hogy melyik böngészőt is érdemes használnod macOS alatt.

Böngészők széles választéka

Internetes böngészők széles tárháza áll rendelkezésre macOS-en. Ott van mindjárt a megannyi Chromium alapú böngésző: Brave, Chrome, Microsoft Edge, Opera és Vivaldi. Aztán a régi motorosnak számító, közösségi alapon finanszírozott és fejlesztett Firefox. Na és ne feledkezzünk meg a macOS saját megoldásáról a Safari-ról sem! Az igazi geek-eknek és paranoidoknak pedig ott van a Tor böngésző (ami a Firefox-ra épül).

Ha nem szereted a Google-t

Amennyiben nem kedveled a keresőóriást, akkor a chromium alapú böngészők nem a Te választásod lesznek. Bár nyílt forráskódú a projekt, de az egésznek a fejlesztését a Google tartja kézben. Így marad a Firefox vagy a Safari, mint nagyobb/népszerűbb opciók.

Ha idegesítenek a reklámok és a nyomonkövetés

Ebből a szempontból a legjobb választás a Brave, melynek fő fókusza a hirdetések tiltása és a biztonság a különböző trackerek és cookie-k tiltásával. Telepítése után nem kell még mindenféle kiegészítőkkel bajlódni, hogy hatékonyan lehessen tiltani a weboldalakon nem kívánatos elemeket, illetve szemeteket. Amennyiben M1-es chippel szerelt mac-kel rendelkezel, akkor csak óvatosan a használatával. Hiába van már silicon chipre is fejlesztett verziója a Brave-nek, sajnos többeknél előfordul az a hiba, hogy indokolatlanul eszi az erőforrást.

Ha fontos a biztonság

Akkor bizony a Firefox a Te barátod. Ehhez azonban egy kicsit módosítani kell a beállításaiban, de ehhez segítségedre lesz ez a leírás.

Ha a gyorsaság, stabilitás és a minimális erőforrásigény a fontos

Mi más lenne a legjobb, mint a Safari! Egyszerűen nagyszerű: gyors - mind működésileg, mind oldalak betöltésében -, alacsony az erőforrásigénye, kevésbé meríti az akkumulátort és nagyszerűen működik az Apple ökoszisztémában. Személy szerint én a Safarit ajánlom, kiváló böngésző és pár kiegészítővel még kitűnőbbé varázsolható.