Biztos én vagyok a maradi, vagy esetlegesen túl kocka, de a mai napig jobban preferálom a natív email klienseket a webes felületen történő levelezés helyett. Windowson nagy megelégedettséggel használtam a The Bat!-et. Viszont Mac-re váltásnál jó darabig nem tudtam, hogy mit is használjak.

Sajnos nekem az Apple Mail nagyon nem jön be: sem kinézetre, sem tudásra, sem kezelhetőségre. Ráadásul a melléklet kezelése szerintem csapnivaló. Aztán többek ajánlására elkezdtem használni a Spark-ot. Alapvetően nem rossz, ráadásul ingyenes. Viszont iMac-en néha valamiért hajlamos volt kifagyni, vagy lassan elindulni, ami rendkívül bosszantó. Végül akkor döntöttem a leváltása mellett, amikor egyre többet olvastam a privacy issue-król, mint pédlául az e-mail fiók bejelentkezési adatokat lementik a saját szervereikre (minek?!).

Ezután jött a nagy kutatás, olvashatás, hogy akkor mi is legyen? Hiába nyert Apple Design díjat 2017-ben az Airmail valahogy nekem nem tetszik. A Mailspring 8USD-s havidíja számomra egy vicc - tudom van ingyenes alapverziója, de az kissé lebutított. Microsoft Outlook: elég volt anno céges környezetben évekig használni, köszönöm de inkább nem. Egy ideig gyűrtem a Thunderbird-öt, de nem voltam vele maradéktalanul elégedett. A kissé retro-fapados kezelőfelülettel még csak-csak meg tudtam barátkozni. Ellenben a levélszerkesztés nagyon fura volt számomra: egy entert leütve mintha másfél sort ugrott volna - ami valljuk be bénán néz ki, a címzett még azt hiheti nem vagyok képes normálisan megírni, megformázni egy levelet.

Végül két kliens maradt: a Canary Mail és a MailMate. Canary Mail nem rossz, sok funkcióval bír, még a PGP titkosítást is remekül kezeli. Azonban mégis a MailMate fogott meg a letisztult kezelőfelületével, rendkívül jó kezelhetőségével (ideértve a szabadon konfigurálható billentyűparancsokat is), számos hasznos funkciójával és a remek supporttal. Egyetlen egy ember fejleszti, de bármi kérdés/probléma esetén elég hamar válaszol és egy nagyon aktív és konstruktív levelezőlista működik a MailMate klienst használók által. Ami nagyon tetszik a MailMate-ben a markdown szerkesztője, nem erőlteti a html leveleket (én jobban szeretem a plain text módot, hiszen a pár mondatos közlendőnket miért kellene akár több száz kbyte-ban elküldeni feleslegesen?), remekül együttműködik a SpamSieve spam szűrővel és remekül kezeli a PGP kulcsokat. Egyedüli negatívuma a kissé borsos ára: 58€-ba kerül, de szerintem ennyit megér, főleg annak, aki sokat levelezik és adott esetben több e-mail fiókot is kezel, merthogy ezekkel is remekül megbírkózik, ráadásul fiókonként különböző szabályokat is be lehet állítani.

Szóval ha a legjobb e-mail klienst keresed macOS-re, akkor a MailMate a megoldás!