Ugye milyen meglepő így 2022-ben látni egy ilyen kinézetű weboldalt? Pedig abszolút nincs vele gond. Hogy miért? Mert a közlendő, azaz a tartalom könnyedén olvasható. Márpedig egy blognak - vagy affélének tűnő oldalnak - szerintem mindamellett, hogy a látogató számára lényeges vagy érdekes tartalmakat kell kínálnia, bizony jól áttekinthetőnek és fogyaszthatónak is kell lennie.

Egyre kevésbé vagyok híve a csilli-villi, agyondesignolt oldalaknak. Hiába a kábeles és a gyors mobil internet hozzáférés, bizony azért egyes site-ok gyorsaságát igencsak gátolja a méretük. És mint tudjuk a Google organikus rangsorolásának egyik fontos alappillére az, hogy milyen gyorsan töltödik be az adott weboldal. Másrészt ezek a designban túltol kreálmányok bizony hajlamosak arra, hogy mobilon szétessenek, rosszul jelenjenek meg, ami felhasználói szempontból nagyon nem jó. Másrészt a Google másik fontos rangsorolási tényezője a mobilos használhatóság.

Amúgy is dívik (uhh micsoda szó) a retró. Így sutba vágtam a WordPress-t és gondolva egy merészet elhatároztam, hogy márpedig legyen html alapú az oldal. Hogy miért? Persze mert bolond vagyok és szeretem a kihívást és a plusz macerát. Na nem egészen! Hanem mert sokkal nehezebb feltörni, megbénítani, támadást intézni ellene és had ne cifrázzam tovább. Másrészt minden böngésző könnyedén kezeli, nincs browser függő bug. Harmadrészt a már említett méret. Elég csak megnézni az oldal teljesítményét a Google PageSpeed tesztjében.

Egy szó mint száz: új év (ezúttal is boldogat, gazdagat, egészségeset Mindenkinek!), ideje volt megújítani az amúgy is kissé elhanyagolt oldalt.