Ha már a legutóbbi két írásom a legjobb macOS e-mail kliensről, valamint a hatékony spam szűrésről szól, akkor az elektronikus levelezés ösvényén maradva had mutassam be a ProtonMailt, mely szerintem az egyik, ha nem a legjobb e-mail szolgáltató. Nagyon jó alternatívát kínál a Gmail helyett.

Mi az a ProtonMail?

A ProtonMail e-mail szolgáltatást 2014-ben alapították a CERN kutatói. Létrejöttét az egy évvel korábbi NSA megfigyelési botránya indikálta (csak töviden: Edward Snowden vot CIA alkalmazott számos dokumentumot szivárogtatott ki, melyek szerint az NSA a PRISM fedőnevű rendszerükkel milliók telefonbeszélgetéseit és internetes tevékenységét hallgatták le). Mint minden új szolgáltatás létrejöttéhez és bevezetéséhez pénz szükséges, így a ProtonMailhez is, amihez Indiegogo közösségi finanszírozási kampányt indítottak még ugyanebben az évben. Pár hónap alatt több mint fél millió dollárt sikerült összegyűjteniük a projektre, melynek segítségével gőzerővel indulhatott meg a fejlesztés. A munkában több nagy, híres amerikai egyetem kutatói is részt vettek, többek között a Caltech-ről, Harvard-ról és MIT-ről.

Miért jobb a ProtonMail a Gmail-nél?

Ha röviden kellene válaszolnom rá: mert sokkal, de sokkal biztonságosabb! Egyrészt a ProtonMail szerverei Svájcban találhatók. Ez nagyon fontos és pozitív dolog, hiszen a svájci adatbiztonsági törvények rendkívül szigorúak, így egy ottani adatközponttal rendelkező szolgáltató nagyobb adatvédelmi biztonságot tud nyújtani felhasználóinak.

Másrészt a ProtonMailnél minden titkosítva van. Nem csak az általünk küldött levelet van módunkban titkosítva küldeni (beépített OpenPGP titkosításnak köszönhetően), de a postafiókunkban lévő e-mailek is titkosítva kerülnek tárolásra. Egyedül a levelek tárgya az, ami mindenki számára látható. Így még a ProtonMail emberei sem látnak bele a levelezésünkbe és illetéktelen sem tudnak hozzáférni bizalmas, vagy éppen titkos információkhoz. Ez nagy különbség a Gmail-hez képest, hiszen bár a Google azt hangoztatja, hogy ők bizony nem olvasnak bele a Gmail levelezésekbe, de azért folyamatosan Google robotok, algoritmusok pásztázzák az üzeneteket. Gondoljunk csak bele, vajon meglepő az, hogy az inboxunkba érkezett sikeres szállásfoglalás visszaigazoló üzenetet követően a Gmail postafiókunk promóciók fülén jó eséllyel ott fog minket várni egy utasbiztosítás ajánlatot tartalmazó Google hirdetés. Véletlen volna? Hidd el nem az!

Ne feledd, a Gmail ingyenességének meg van az ára: a személyes adataiddal fizetsz a szolgáltatásért. A Google szépen monitorozza a Gmail-es aktivitásod, statisztikákat és elemzéseket készít belőle, majd szépen profiloz Téged, ami alapján a hirdetők felé elad téged.

A ProtonMail árnyoldala

Sokan róják fel azt a ProtonMailnek, hogy az e-mailek tárgya nincs titkosítva. Szigorúan csak a privacy-t tekintve valóban aggasztó, de a mindennapokban azért szerintem ennek kevésbé van jelentőssége. Bár ha van olyan felelőtlen felhasználó, aki az e-mail tárgyában ad meg szenzitív információt… nos akkor az meg is érdemli.

Inkább ami sokakat elriaszthat a szolgáltatástól az árazása. Mert bizony egyes plusz funkciókért, illetve nagyobb tárhelyért fizetnünk kell. Az ingyenes verzió csak 500 mbyte méretű postafiókat kínál, naponta legfeljebb 150 darab e-mailt küldhetünk és nincs lehetőségünk levélszűrőket és automata válaszolást (aka “Házon kívül” üzenetet) használnunk. Mindezeken felül legfeljebb csak 3 darab mappát és/vagy címkét használhatunk a leveleink szortírozásához.

A Plus elnevezésű csomaguk árazása egyébként nem annyira elrugaszkodott, havonta 5$, de ha egy évre előfizet valaki, akkor kedvezményesen 4$ havonta. Mindezért cserébe 5Gbyte tárhelyet kapunk, nincs korlátozva a napi kiküldhető levelek mennyisége és a kényelmi szolgáltatások sincsenek lekorlátozva úgy, mint az ingyenes verzióban.

Verdikt

Ha meguntad az utóbbi időben bizonytalan működésű Gmailt, vagy nem akarsz a Google szemében termék lenni és fontos számodra az adatvédelem, valamint az adataid biztonsága, akkor javaslom mindenképpen tégy egy próbát a ProtonMail-lel. Letisztult, könnyen kezelhető a webes felülete, saját android és iOS applikációval rendelkezik, a ProtonMail Bridge segítségével e-mail klienssel is kezelhetjük leveleinket és a legfontosabb: biztonságos!