Utoljára frissítve:

Minden amit a VPN-ről tudnod kell

Zsömbi vpn

A VPN szolgáltatások egyre népszerűbbé váltak az elmúlt években és a tendencia továbbra is emelkedést mutat.

Mit is jelent a VPN?

A VPN a Virtual Private Network angol kifejezés rövidítéséből jött létre, ami magyarul nem mást jelent, mint virtuális magánhálózat. E szolgáltatás lehetővé teszi a biztonságosabb (titkosított) internet elérést, bizonyos régiókra vonatkozó tiltások megkerülését (pl. ha Magyarországról szeretnél amerikai Netflix tartalmakat nézni), vagy akár inkognitóban tudjunk szörfölni a világhálón, ezáltal elkerülve a mindenféle tracking cookie-kat, melyekkel az online hirdetők nem tudnak minket profilozni és mindenféle hirdetésekkel bombázni.

Hogyan működik a VPN?

VPN használata során titkosított kapcsolat jön létre a kliensgép (ami lehet asztali számítógép, tablet, mobiltelefon, de akár smartTV vagy router is) és a VPN kiszolgáló között. Ez a kapcsolat biztosítja számunkra a biztonságot, névtelenséget és a korlátozások nélküli (pl. mint a már említett Netflix) internet hozzáférést.

Ha VPN nélkül csatlakozol az internetre, akkor könnyedén nyomon lehet követni aktivitásodat. Hiszen minden egyes eszköz egyedi IP címet kap, mely alapján be lehet azonosítani az eszközöket - jobb esetben csak kéretlen hirdetéseket kapsz az online aktivitásodnak megfelelően, rosszabb esetben a gyűjtött adatbázist eladják egy agresszív hirdetőnek, aztán nehezen lehet szabadulni a személyre szabott hirdetések tömkelegétől.

Akkor is jól jön, sőt kifejezetten ajánlott a VPN használata, ha nyilvános Wifi hálózatra csatlakozol. Ezen hálózatok persze csábítóak, mert jelszó nélkül fel lehet rá lépni, de egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni: az adatátvitel nincs titkosítva! Így ha rosszindulatú a Wifi hálózat üzemeltetője, akkor lehallgathatja online tevékenységünket, hozzájuthat jelszavainkhoz, bankkártyánk adatához. Ellenben ha VPN-en keresztül csatlakozol egy nyilvános Wifi hálózatra, akkor a kapcsolatod máris titkosított lesz és nem kell félni, hogy adataid illetéktelenek kezébe jusson.

Mikor érdemes VPN kiszolgálót használni?

  1. ha fontos számodra a biztonság és nem szeretnéd, hogy szenzitív adataid illetéktelenek kezébe jusson
  2. gyakran csatlakozol nyilvános Wifi hálózatra
  3. ha a szolgáltatód vagy a rendszergazda korlátozza bizonyos szolgáltatások (pl. torrent) vagy weboldalak elérését
  4. ha külföldi streaming szolgáltatók kínálatát is szívesen igénybe vennéd (pl. amerikai Netflix vagy Disney+)
  5. ha nem szeretnéd, hogy az internet szolgáltatód, weboldalak, vagy bárki más monitorozza és profilozza az internetes szokásaidat
  6. ha anonim szeretnél maradni és rejtve szeretnéd tartani IP címedet, földrajzi tartózkodásodat

Legális a VPN használata?

A világ legtöbb részén igen, így hazánkban is teljesen legális az online adatvédelem és biztonság védelmében. Számos vállalatnál bevett szokás különféle VPN szolgáltatások használata. Sőt az elmúlt egy évben kialakult home office érában kifejezetten ajánlják az otthoni használatát is, hiszen senki nem szeretné, ha fontos és bizalmas céges adatok illetéktelenek kezébe kerülnének.

Biztonságosak a VPN-ek?

Alapvetően igen, de nem mindegy melyik szolgáltatót választjuk! Általánosságban elmondható, hogy az ingyenes alternatívákat el kell felejteni. Megbízhatatlanul működnek, esetleg rendkívül alacsony sávszélességet biztosítanak vagy adott esetben az ingyenességnek megvan az ára: a felhasználói szokásainkat monitorozzák és az összegyűjtött adatokat eladják harmadik fél számára.

Ezért érdemes körültekintően dönteni és megbízható, fizetős VPN szolgáltatást választani. Ilyen például a Surfshark, mely gyors, stabil, számos országban megannyi szerverrel rendelkezik és ár/érték arányban kitűnő.

Hozzászólások