Utoljára frissítve:

Normális e-mail kliens macOS-re?

Zsömbi apple

Pont a legutóbbi Legjobb Mac alkalmazások 2021 írásomban méltattam a Spark-ot, mint ajánlott e-mail klienst macOS alá. Nos az utóbbi időben sajnos egyre több borsot tört az orrom alá, ugyanis van egy nagyon idegesítő és egyre gyakoribb hibája: véletlenszerűen összeomlik, nem elérhető az alkalmazás és ezen csak egy újraindítás segít. Így sajnos gyakorlatilag használhatatlan, ezért más program után kell nézzek. Na de mégis melyik legyen?

Apple Mail

Nem véletlen, hogy anno eleve nem ezt használtam, hanem a Sparkot. Egyrészt számomra súlyos hiányossága, hogy mobilon nem tudja/támogatja a Gmail push értesítéseket. Másrészt pedig - szigorúan magánvélemény - szerintem borzalmas a kinézete és például a csatolmányok kezelése: nem mellékletként látod, hanem megnyitja az emailben, ezáltal szétcsúszik az egész.

Airmail

Apple design díjat is nyert még 2017-ben, de valahogy engem nem fogott meg a kinézete, így esélyt sem adtam neki. Másrészt az előfizetős konstrukció sem fogott meg: havonta 1.190 Ft vagy éves szinten 3.890 Ft. Persze van ingyenes verziója, csak éppen olyan fontos funkció hiányzik belőle, mint a push értesítés.

Microsoft Outlook

Elég volt évekig céges környezetben használni, köszönöm, de inkább nem. Bár iszonyat sok funkciót belepakoltak, de talán éppen ezért nekem valahogy nem esik kézr.e

MailMate

Gondoltam végre egy jó text alapú levelező kliens, ez kell nekem! Nos nagy csalódást okozott. Mind a layout, mind a levelek kezelése/írása. Így nem éreztem úgy, hogy 56 Euro-t.

PostBox

Screenshotok és funkcionalitás alapján nem tűnt rossznak, de kipróbálva már közel sem volt ilyen pozitív a benyomás, így gyorsan kukáztam is.

Mimestream

Pofás, tetszetős, de van egy nagy hiányossága: kizárólag csak Gmail fiókokat tud kezelni.

Canary Mail

Egy hete nyúzom, eddig ez tűnik a befutónak. Szép és letisztult kezelőfelület, gyors, stabil és kézreáll a kezelése, sőt a gyorsbillentyűk még személyre is szabhatóak.  Ráadásul a biztonságra, valamint személyes adatok védelmére is nagy hangsúlyt fektet, így a mindenféle trackereket blokkolja, illetve lehetőség van PGP kulcsos aláírásra. Egy dolgot hiányolok (vagy csak még nem jöttem rá a módjára): nem tudja kezelni a Gmail címkéket.

Verdikt

Lehet én vagyok túl válogatós, vagy vannak nagy igényeim, de kissé szomorú, hogy nehezen lehet találni egy jó natív e-mail kliens macOS/iOS/iPad OS rendszerekre. A Sparkot nagyon sajnálom, mert valóban nagyon jó lenne, csak az a fránya stabilitás teszi tönkre az egész felhasználói élményt.

Azt sajnálom, hogy a Ritlabs nem fejleszti macOS-re a The Bat! kliensét.

Hozzászólások