Utoljára frissítve:

Pi-Hole telepítése Raspberry Pi-re

Zsömbi raspberry

Legutóbbi bejegyzésben az AdGuard reklámblokkoló telepítéséről volt szó. Most jöjjön a riválisa: a Pi-Hole telepítése.

Elsőként mindenképpen szükségünk lesz a git-re, melyet az alábbi paranccsal telepíthetünk:

sudo apt install git

Ha ezzel megvagyunk jöhet a Pi-Hole telepítése a következő parancs kiadásával:

git clone --depth 1 https://github.com/pi-hole/pi-hole.git Pi-hole cd "Pi-hole/automated install/" sudo bash basic-install.sh

Ezt követően egy kissé retro beütésű ablak fog fogadni bennünket, mely vizuálisan végig vezet a beállításokon, melyeket a későbbiekben bármikor meg lehet változtatni.

Először azt választhatjuk ki, hogy mely DNS kiszolgálót kívánjuk használni. Én leginkább a Cloudflare szerverét preferálom, mert gyors és stabil. De természetesen bármely jó választás lehet.

Második lépésben meghatározzuk, hogy az alapértelmezett szűrési (blokkolási) listából melyiket szeretnénk használni. Itt ajánlott mindkettőt kiválasztani, mert az egyik a rosszindulatú oldalak egy részét blokkolja, míg a másik reklámokat és különböző tracker szolgáltatásokat

Ezt követően kiválaszthatjuk hogy IPv4 vagy IPv6 vagy esetlegesen mindkét protokollon működjön a Pi-Hole. Amennyiben nem rendelkezünk IPv6 címmel, akkor ezt az opciót ne válasszuk.

A következő pontban ajánlott kiválasztani az admin felület web elérhetőségének lehetőségét, ellenkező esetben csak parancssorból tudjuk majd konfigurálni a Pi-Hole beállításait.

Amennyiben a webes elérhetőség opciót választottuk, a következő pontban ajánlott a lighttpd és a szükséges PH modulok telepítését választani.

Majd ezt követően a naplózást állíthatjuk be, melyet érdemes be is kapcsolni.

Ehhez kapcsolódóan választhatunk, hogy milyen mélységben naplózza a kéréseket. Itt a teljes anonimitástól kezdve a minden naplózásáig választhatunk - egyéni preferencia függő a beállítás.

Végezetül az utolsó képernyőn megkapjuk a beállítási összegzőt: milyen címen keresztül és milyen jelszóval érhetjük el a Pi-Hole adminisztrációs felületét.

A telepítés befejezését követően a http://raspberry_pi_ip_cime/admin címen érhető el a Pi-Hole adminisztrációs felülete.

Hozzászólások