Ez a poszt már lassan két hete piszkozatként hever a gépemen és arra vár, hogy végre befejezzem. Végül jött egy tech cég bejelentés, ami miatt végre eljutottam odáig, hogy megírjam ezt a bejegyzést (bár nem teljesen olyan formában és terjedelemben, ahogyan eredetileg terveztem, de talán jól van ez így).

Visszasírom a 10+ évvel ezelőtt internetet. Sőt inkább a 20-25 évvel ezelőttit. Igaz, hogy akkoriban bontogatta szárnyait az információs szupersztráda, nem voltak még mindenféle közösségi platformok, de ugyanakkor nem is volt annyi hülye sem, aki használta. Nem az értelmetlen tartalomgyártásra használták a netet az emberek, hanem az informálódásra és információcserére, valamint az értelmes kapcsolattartásra és olykor értelmetlenebb (=kikapcsolódó) csetelésekre. Jajj de szép idők is voltak, amikor még nem léteztek a megélhetési internet celebek (=influenszerek)!

De ami részben az apropóját adja ennek a bejegyzésnek és amire már céloztam az első bekezdésben: a hétvégén jelentette be a VK az általuk tulajdonolt ICQ bezárását. Ha valakinek nem mondana semmit ez a szolgáltatás, akkor segítek kicsit. 1996-ban egy izraeli cég, a Mirabilis fejlesztett egy azonnali üzenetküldő alkalmazást, melynek az ICQ nevet adta (az angol “I Seek You” kifejezés alapján), majd 1998-ban felvásárolta az AOL (America Online). Rendkívül nagy tudású alkalmazás, bőven meghaladta a korát (ekkor még nem létezett az MSN). 2001-ben több mint 100 millió regisztrált felhasználójuk volt! Én is előszeretettel használtam ezt a programot, mai napig emlékszem az UIN - User Identification Numbers - számomra: 45373431. Azonban az okostelefonok elterjedésével és ezzel együtt a WhatsApp és társaik térnyerésével veszített népszerűségéből, míg végül 2010-ben az AOL megvált tőle és eladta a Mail.Ru csoportnak (ma már VK néven futnak). Innentől mondhatni megindult a lejtmenet, 2022-ben már “csak” havi 11 millió regisztrált felhasználójuk volt. Így végül a VK bejelentette, hogy idén június 26-án bezárja az ICQ kapuit.

Nagyon remek szolgáltatás volt, talán még a gyorsgépelési technikámat is részben az ICQ-nak köszönhetem, mert anno annyit pötyögtem rajta. :-)