Ma 33 éve, 1991. augusztus 6-án mutatták be a világnak az első weboldalt. Ma iszemmel nézve közel sem olyan fancy site-ról van szó, azonban akkoriban egyrészt még teljesen gyerekcipőben járt maga az internet, másrészt a látványos, magávalragadó weboldalak helyett még az információnyújtás volt a fő szempont – jelen esetben a World Wide Web projektről.

Ezt a weboldalt nem más, mint Tim Berners-Lee brit informatikus készítette és az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (rövidítve: CERN) indították el. Célja, hogy a rendszer hipertext segítségével kösse össze a különböző dokumentumokat az internetre csatlakoztatott különálló számítógépeken. Sajnálatos módon időközben ez az oldal elveszett, de 2013-ban a CERN egy projekt keretében helyreállította az oldalt, melyet ide kattintva lehet megtekinteni.

Érdekesség, hogy egy év elteltével 1992-re mindösszesen 10 webhely létezett, a Google keresőmotor 1996-os debütálásakor már 2.000.000 webhely volt elérhető az interneten. Ez a szám mára már átlépte az egymilliárdot.

Kategória:

Címkék:

,