Jó pár éve már, hogy Gmailről váltottam ProtonMailre, mert nem szerettem volna én is termék lenni. Hiszen az ingyenességnek ára van és ezt az árat a saját adataiddal fizeted meg a Google felé, ha az ingyenes Gmail fiókjukat használod. Persze itt most nem arra gondolok, hogy Gipsz Jakab leül a Google adatközpontjában egy kliensgép elé és éppen az én levelezésemben kezd el kutakodni, hogy vajon mikről is írogatok és kiktől mit is kapok. De ugyebár a Google botok előszeretettel pásztáznak minden, náluk tárolt adatot, így bizony a levelezéseket is. Hiszen profilozniuk kell a felhasználókat, hogy minél relevánsabb, jól célzott hirdetésekkel bombázzák az ügyfeleiket. Nos én ebből nem kérek, ezért is léptem már jó pár évvel ezelőtt és választottam inkább egy biztonságosabb, adatvédelem szempontjából is megbízható szolgáltatót.

Így lettem a ProtonMail ügyfele, akikkel hosszú ideig semmi bajom nem volt, sőt bizonyos dolgokkal még most is minden rendben. Mert alapvetően teszi a dolgát: gyors, sosem késnek a leveleim, mindegyiket megkapom és a címzettjeim sem panaszkodnak, hogy ne kapnák meg az énáltalam küldött e-maileket. És ugye egy e-mail szolgáltatóval ez az alapvető elvárás és ha mindezzel minden rendben, akkor miért is váltok? A körítés és az egyéb sallangok miatt. Ugyanis az az érzésem – és ahogy nézem a különböző platformok felszólalóit mások is hasonlóan vélekednek -, hogy egyre nagyobb mamuttá kezd válni a Proton. Már nem csak e-mail szolgáltató, de kínálnak naptárt, felhőalapú tárhelyet, VPN szolgáltatást, jelszómenedzselést és még pár dolgot, most nem is sorolom fel mindet. De számomra pont ezzel van a baj: egyre többfelé koncentrálódik a fejlesztés, elaprózzák az erőforrásaikat és egyre több (lesz) a hiba. Sok felhasználói – hozzáteszem jogos – kérésnek évek óta nem tesznek eleget, ehelyett mindenféle kevésbé fontos dolgokra koncentrálnak. Vagy ott van pl. a bridge: értem én, hogy a biztonság és titkosítás miatt kell egy plusz kliensprogram, hogy használni lehessen saját levelezőprogrammal (igen, én még olyan ódivatú vagyok, hogy azt használok) a ProtonMailt, ez rendben is van. De pont emiatt a titkosítás miatt nem lehet mást használni, csak a ProtonMail saját kliensét, ami se nem küllemében, se nem funkcionalitásában nem azt adja, amit teljes mértékben szeretnék. Reménykedtem, hogy az évek alatt majd egyre jobb és jobb lesz, de sajnos nem. Az már csak hab a tortán, hogy a webes felületük sem egy UX/UI bajnok. Illetve az sem mellékes, ha több mindent szeretne az ember az alap dolgoknál (pl. több saját domain használata), akkor bizony egyre borsosabb árat kérnek el a szolgáltatásért, legalábbis a versenytársakhoz képest. Ráadásul nem is lehet modulonként összeválogatni, hogy mire van szüksége az embernek, több domain mellé már odacsapják a nagyobb VPN csomagjukat is, ha van rá szüksége a usernek, ha nincs. Persze ez is egy indok, hogy miért drágább a magasabb szolgáltatás.

Szóval egy ideje már gondolkodtam rajta, hogy szolgáltatót kellene váltani, de azért valljuk be ez azért elég nehézkes dolog, mert a technika ördöge mindig közbeszólhat és az átállás során veszhetnek el levelek. Nos pár hétig olvasgattam mi lenne a számomra ideális választás és végül a Mailbox.org mellett döntöttem. Semmi sallang, csak a funkcionalitás: letisztult kezelőfelület (lehet van aki számára inkább fapados), megannyi beállítási lehetőség (pl. még a spam szűrés is skálázható) és ami a lényeg, hogy adatvédelem szempontjából biztonságos. Lehetőségünk van vagy a rendszer által, vagy a már saját meglévő PGP kulcsunkat használni, amivel az egész levelezésünket titkosítani tudjuk, így rajtunk kívül senki más nem tud hozzáférni, vagy olvasni azok tartalmát, csak aki rendelkezik a privát PGP kulcsunkkal. Ja és hab a tortán, hogy zöld energiát használnak, szóval még a környezetet is kevésbé terhelik az adatközpontok. Még egy pár hétig tesztelem – eddig nem okozott csalódást -, aztán ha minden klappol és nem lesz semmi gikszer, akkor búcsút intek a ProtonMailnek és Mailbox.org lesz helyette.

Kategória:

Címkék:

,