A jó pap holtig tanul tartja a mondás. Nos én részben kockaként és koca IT-sként hasonlóan vagyok ezzel. Tavaly egyszer elkapott a nosztalgia és elkezdtem a különféle konzolos programok, vagy ha úgy tetszik TUI (text user interface) appokat nézegetni és használni csak úgy just for fun. A Taskwarrior kifejezetten tetszett, ha majd egyszer több időm lesz, akkor megpróbálom saját szerveren összehozni és működésre bírni a macOS ‹-› iOS közötti szinkronizálást. Na de ez a bejegyzés nem is erről az appról kíván szólni - talán majd ennek is szentelek egy külön posztot -, hanem a Vim/NeoVim párosról.

Mi is ez pontosan?

A Vim egy nyílt forráskódú, hihetetlen nagy tudású szövegszerkesztő, aminek első verzióját 1991-ben adta ki Bram Moolenaar Amigára, majd portolta 1992-ben Unixra. A Vim elnevezés a Vi IMproved kifejezésből ered. A Neovim pedig nem más, mint a Vim szövegszerkesztő továbbfejlesztett, gyorsabb, stabilabb, jobban konfigurálható változata. Számos plugin érhető el hozzá, ami a mindennapi munkánkat könnyíti meg.

Mire jó?

Első ránézésre sokakat elrettenthet a nem túl felhasználóbarátnak tűnő felület, hiszen gyakorlatilag csak egy szöveges környezetet kapunk, nincsen semmiféle fancy grafikus felület. Ugyanakkor billentyűk és azok kombinációival rendkívül gyorsan és hatékonyan vezérelhetjük a programot. Illetve a különböző kiegészítők (pluginek) is segítségünkre lesznek produktívabbá tenni a munkánkat. Elsődlegesen programozók és fejlesztők használják előszeretettel ezt a rendkívül hatékony és nagy tudású alkalmazást, de meglátásom szerint másoknak is igen hasznos lehet. Persze az elején megszokás igényel a puritán felület, nehézségeket okozhat a kezelése, de idővel berögzülnek a gyakran használt kombók és onnantól kezdve öröm lesz vele a munka. Legalábbis én ebben bízom, mert arra adtam a fejem, hogy megtanulom a Neovim használatát és próbálok expert lenni belőle, legalábbis az abszolút lama szintről elmozdulni. :-)

Úgy érzem elsőre elég ennyi sokk hatás ebben a bejegyzésben, legközelebb jönnek az alapvető parancsok a kezdeti könnyebb boldogulás érdekében.